Yakın-uzak, yüz yüze ve online derken bir eğitim-öğretim dönemi bitti. Çocukların alışmadıkları bir sistem içerisinde dönem bitirmeleri çocukları yorduğu kadar ebeveynleri de yordu.
Pandemi aslında hem öğrenciler için hem ebeveynler için hem de öğretmenler için yeni sistemleri gerekli kıldı ve sistemlere bağlı olarak teknolojiyi biraz daha hayatımızın içine soktu. Teknoloji imkanlarından faydalanılarak okul ortamı oluşturulmaya çalışılmış, çocuklar ve ebeveynler bu psikoloji de kontrol altında tutulmuştur. Bu şekilde geçirilmiş bir dönem sonundaki sömestr tatili, öğrenciler-veliler ve öğretmenler için farklı anlam taşımaktadır.
Her ne kadar öğrenciler uzaktan eğitimle dönemi tamamlamış olsalar da dönem boyunca bir çok becerilerini geliştirdiler, derslere katılım sağladılar. Gerek yaptığım görüşmeler sonunda izlenimlerim ve tuttuğum notlar gerekse içinde bulunduğumuz durumdan ötürü ara tatilin daha verimli geçirilmesi adına sizlere bazı tavsiyelerde bulunacağım.
Farkındayım bu ve benzer tavsiyeleri çok duyduk ama uygulama noktasında eksik kaldık. İçinde bulunduğumuz zaman dilimi önceki ara tatillerinden çok farklı, bundan ötürü tavsiyeleri duymuş olmakla kalmayıp uygulamanız çocuğunuzun ara tatilini verimli geçirmeniz ve çocuğunuzun psikolojisi açısından önem arz etmektedir.
-Tatil boyunca çocuklarla keyif alacakları, ilgileri ve yetenekleri doğrultusunda ev içi etkinlikler düzenlenmelidir.
-Ebeveynler olarak çocuklarınızla zaman geçirmeye özen gösterin, beraber yapacağınız etkinlikler aile içi etkileşimini arttırma noktasında faydalı olacaktır.
-Bu dönemde hafif tekrarlarla ve ödevlerini yaparak öğrencilerin derslerden kopmaması faydalı olacaktır.
- Çocuğunuzla mutfağa girip beraber atıştırmalıklar hazırlayın.
-Patlamış mısırlarınızı alıp birlikte bir film gecesi düzenleyebilirsiniz.
-Çocuğun yaşına uygun oyun saati yapılabilir.
-Ailece yapılacak kitap okuma saatleri düzenlenebilir. Kitap okunduktan sonra bu kitap resmedilebilir ya da kısa bir film çekilebilir. Kitaptaki karakterler üzerine sohbet edilebilirsiniz.
-Uyku düzeni mümkün olduğunca aynen devam ettirilmelidir.
-Pandemi sebebiyle dışarı çıkıp oynayamayan ya da arkadaşlarıyla görüşemeyen çocukların arkadaşlarıyla online görüşmeler yapmasına fırsat verip sosyalleşmesi sağlanabilir.
-Uzaktan eğitim süresince belki pek çok defa duyduğumuz “Çok sıkılıyorum”cümlesini etkinliğe dönüştürelim. Örneğin “sıkılıyorum” adında bir kavanoz oluşturarak içerisine çeşitli aktivitelerin yazıldığı kağıt parçaları/çubukları kavanozun içerisine atabilirsiniz. Çocuğunuz sıkıldığında buradan bir kâğıt/çubuk seçerek denk gelen aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz.
-Pandemi dönemi dersler online olduğu için bilgisayar, tablet, telefonla çocuklar çok başbaşa kaldı ilk iş bu teknoloji aletleriyle araya mesafe koymalısınız, daha az kullanmalarına müsade ediniz.
-Resim çizmelerini,origami yapmalarını sağlayabilirsiniz.
-Dikkat geliştirme seti edinip içindeki etkinlikleri yaptırmanız çocuklarınız için inanılmaz faydalı olacaktır.
- Yapabileceği ev işlerinde yardım etmelerini isteyebilirsiniz. Unutulmamalı ki en iyi öğrenme biçimi yaparak yaşayarak öğrenme biçimidir.
-Hayal gücünün gelişmesi, kendini ifade becerisinin artması, kelime haznesinin gelişmesi için en önemliside beyinlerinin dinlenmesi için bol bol kitap okutun...
-Zeka oyunları oynamalarını teşvik edin hatta ailecek oynayabilirsiniz.
-Ve bu etkinlikleri yaparken bol bol fotoğraf çekip bu döneme ait bir albüm oluşturabilirsiniz.
Hiçbir zaman unutmamanız gereken tavsiyelerde vermek istiyorum yeri gelmişken. Herkes çocuğunun başarılı olması, ilerde iyi bir mesleğe sahip olmasını ister. Ancak bu tohumların ilgiyle, sevgiyle, güvenle ekildiğini unutuyoruz çoğu zaman. Akademik başarı verimli bir çalışma ile elde edilebilir. Gelin biz onlara merhameti öğretelim. Adaleti, dürüstlüğü, hata yapmanın normal olduğunu, kalp kırmamayı, özür dileyebilmenin önemini, hayvanlara şefkatle yaklaşmayı, bir çiçeği gördüğünde kokusunu içine çekebilmeyi, gökyüzüne bakabilmeyi ve en çokta kendine saygı duyan bireyler olmayı öğretelim.
Elimizde Alâddin’in sihirli lambası olsa hepimizin o cinden isteyeceği çok şey var biliyorum. Maalesef hiçbir zaman karşımıza çıkıp ‘dile benden ne dilersen’ demeyecek o cin. Fakat şöyle bir bakalım etrafımıza. Belki de dilediğimiz şeyler çoktan hayatımızdadır?
Sevgiyle, huzurla ve çocuklarınızın kalbiyle kalın. Herkese iyi tatiller.
Psikolog Tuğba Nur PÜTÜN
tugbanurputun@hotmail.com