WanHaber-ÖZEL

Edremit Belediyesi’nin katkılarıyla hayata geçirilen E-Ticaret projesinin tanıtım lansmanı, Edremit Toplum Merkezi’nde yapıldı.

Edremit Belediyesi tarafından oluşturulan ve maviedremit.com E-Ticaret projesi olarak hayata geçirilen çalışma neticesinde, Vanlı kadınlar Aile Toplum Merkezlerinde ürettikleri ürünleri eş zamanlı hem yurtiçi hem de yurtdışına pazarlayabilecek.

Tanıtım lansmanında konuşan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, “Edremit Belediyesi’nde göreve geldiğimizde Türkiye’de nüfusa oranla en fazla aile destek merkezi Edremit’te vardı. Ancak buralar sadece Edremitli kadınların gidip vakit geçirdiği, dikiş-nakış öğrendiği ama bunu endüstriyel hale getiremedikleri, aile bütçelerine katkıya dönmesi noktasında profesyonel bir çalışma yoktu. İkincisi bir kadın aile müdürlüğü yoktu.

Yani 2019’dan önce Edremit Belediye Başkanlığı’nın bir kadın aile müdürlüğü yoktu. Burası ismi üzerinde, aile toplum merkezi yoktu. Burada özellikle Edremitli kadınlar var, çocuklar var. Bir taraftan çocuklar ilgili hocalarımız tarafından eğitim alıyor. Müzikten dikiş nakışa, seramikten diğer alanlara kadar onlarca dal var. Ama bunu artık endüstriyel hale getirecek bir dokunuş yoktu. Aslında hedefimiz çok daha öncesinde bu işe başlamaktı” şeklinde konuştu.

Covid- 19 dönemiyle beraber kitle iletişim araçlarının hayatımıza daha çok girdiğinin altını çizen Başkan Say, “Covidle birlikte hayatımıza e-ticaret, zoom gibi iletişim dünyasının araçlarını sonuna kadar hissetmiş olduk. Sosyal medyadan, internetten paylaşmış olduğunuz bir paylaşımın 7 saniye sonra 10 bin 20 bin kilometre ötede dünyanın bir başka ucuna gidebildiği bir çağda yaşıyoruz. Artık sergiler, çadırlar, kooperatifler fiziken bulunan alana hitap ediyor.

Ama bugün Balıkesir’den, Antalya’dan, İzmir’den, Edirne’den hatta yurtdışından sipariş alabilecek bir sistem kurduk. Hayatımızın her tarafında zaten e-ticaret var. Her türlü iş ve işlemde e ticaret var. Bunu biz özellikle Edremitli, kadınların ürettiği ürünleri de pazarlayabilecekleri sadece vakit geçirme olmayacak, endüstriyel hale getirecek, evinde anne dışarıda kadın olarak sosyal hayatı olan, sosyalleşebilen bununla birlikte aile bütçesine de katkıda bulunan aile bütçesi omurgası olabilecek kadınlar ve örnekler hedefliyoruz. Aramızda hakikaten Türkiye’de kadın olarak dokunduğu her alanda adından söz ettirmiş, kadın girişimcilerimiz var” ifadelerine yer verdi.

“KADIN MERKEZLİ GELEN HİÇBİR PROJEYE HAYIR DEMEDİK”

Başkanlığı dönemince kadınlara her zaman destek olduğunu belirten Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, “Biz son 4 buçuk yıldır kadın odaklı, kadın merkezli gelen hiçbir projeye hayır demedik. Ve nitekim Edremit’te kurulan kadın kooperatiflerinden kadın emeği pazarına kadar ve bu da Van’da ilktir, her sene birkaç kere özellikle kadın aile müdürlüğümüzün yapmış olduğu ürünleri sergileyecek mekânlar oluşturduk. Fuarlar açtık. Nitekim Van çapında da, il dışında da oluşturulan tüm fuarlara katılmaya çalışıyoruz.

Bu noktada inşallah bundan sonra daha profesyonel, Edremit'in bir marka olduğu, ismini de mavi Edremit koyduk. Artık maviedremit.com bir site. Biz belki Edremit özelinde bir çalışma yaptık ama İpekyolu’ndan, Tuşba’dan, Van’ın neresinden olursa olsun kadın emeğinin olduğu, kadınların talepkar olduğu her alanda onlara alan açtık. Bu site sizin, bizim değil. Hiçbir ücreti yok. Bugüne kadar kadın emeği pazarından hiçbir ücret almadık. Yine yöresel ürünler pazarı dediğimiz bir alan açtık. Bölgede de bir ilk. Kadınların ürünlerini sergileyebilecekleri ücretsiz alanlardan biri. Bu noktada da tekrar talepte bulunan tüm kadınlarımıza açık bu alanımız” dedi.

Ayrıca kadın emeğinin sergilenmesi ve ekonomik özgürlük kazanmasına olanak sağlayacaklarını söyleyen Say, “Kadını ya eve hapsettik ya eve gelmedi. İkisinin ortasını tutturamadık. Evinde çocuklarıyla ilgilenen, eşiyle ilgilenen, evinde bir aile hayatı olan çünkü aile malumunuz, toplumun sarsılmaz parçası olmak zorunda.

Aile kurumunu dağıttığınız an toplumu dağıtırsınız. Biz evine giden, dışarıda sosyalleşen, evine katkıda bulunan ama aynı zamanda çocuklarını da yetiştiren bir kadın örneği oluşsun istiyoruz. Bu noktada da Edremit Belediyesi olarak emrinizdeyiz. Tüm çalışmalarınızda şimdiden başarılar diliyorum. İnternet sitemizin de şimdiden tüm kadın girişimcilere, emekte bulunan tüm kadınlarımıza hayırlı olsun diyorum” diye konuştu.

Haber: Fatma Öztürk

Editör: Ramazan Çetin