WanHaber - ÖZEL

Ekonomi Gazetesi ile Daha İyi Yargı Derneği'nin ülke çapında düzenlediği "Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları" toplantı serisinin Van buluşması dün kentte bulunan bir otelde gerçekleştirildi.

DOĞUSİFED ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda; Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ moderatörlüğünde, DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, VATSO Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu ve Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz konuşma yaptı.

Toplantının moderatörlüğünü yapan Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ,  VATSO Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu'na "Ekonomi sıralamasında Van 81 il arasında, 76. sırada yer alıyor. Ne yaparsak Van'ı daha yukarılara taşıyabiliriz? Nasıl Van'ın önünü açabiliriz? sorusunu yöneltti. 

KANDAŞOĞLU’NUN YANITI

Kandaşoğlu, kendisine sorulan soruya şu yanıtı verdi; "Bu ülkede en fazla çile çeken, bu ülkede gece gündüz demeden koşturan, bu ülkenin ekonomisine, bu ülkenin hazinesine katma değer sağlayan, gerçekten çok yorulan, çok zor yerlerde çalışan, kırsal alanda çalışan, bu bölgenin insanları ve bizleriz.

Biz tatile gitmeyiz. Bu ilde yaşayan hiç bir tane iş adamı çoluk çocuğunu alıp tatile gitmez. Bu bölgede yaşayan insanların işi gücü gece gündüz çalışmak, ekmek için koşturmak. Buna rağmen bugün bu il ekonomide 76. sıradadır. 29 Ekim'de ülkemiz 100. yılını kutlayacak ama 100 yıldır bu bölge hep sorun yaşıyor, hep sıkıntı yaşıyor."

"VAN İÇİN ACİL ÇÖZÜMLER GEREKLİ"

Vatandaşların önündeki en büyük engelin banka sistemi olduğunu aktaran VATSO Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, "Van için kreatif ve acil çözümler gerekli. Bir kere bu insanların önünde en büyük engel banka sistemidir. Bu ülkeye ait bütün bankalar ayrı bir tutum içerisindedir. Ayrı bir politika içerisindedir ama Doğu Anadolu Bölgesi için ayrı bir politika yürütülmektedir.

Bu insanların limiti açık değildir. İstediği gün bankalara gitsin kredi alamaz. Tüm sülalesi araştırılır, tüm mal varlığı teminat gösterilir, yine yetmez. Batıda 2+1 ev için 10-15 milyon lira teminat gösterilir. Benim burada koskoca 60 dairelik binam 20 milyon gösterilir. Benim mal varlığım değersizdir. Hepsini de versem ben, onların dediği limiti bulamaz. Teminat açamam" şeklinde konuştu. 

"BİZ HİZMETKARLIK YAPIYORUZ"

Kandaşoğlu, şu ifadeleri kullandı, "O kadar iş insanı var Van'da ama bir tane holding yok, hiçbiri holding olamadı. Bir tanesi 1 milyonluk ya da 100 milyonluk ithalat ya da ihracat yapabildi mi? Yok. Biz hizmetkarız, hizmetkarlık yapıyoruz.

Batıda ithalat ihracat yapan iş adamları, sayın cumhurbaşkanımızla, diğer bakanlarla yurt dışına giderler. Bütün yurt dışındaki gezilere batıdaki iş adamları katılım sağlarlar. Biz hiç bir listede yokuz… Bu ülkede en zor şartlar altında yaşayan bizleriz. Bizim sorunlarımız gerçekten çok fazla, biz her yönü ile sıkıntılıyız."

Moderatör Hakan Güldağ'ın, Kandaşoğlu'na yönelttiği, "Teşvikli bölgeden yararlanılamıyor mu? Önünde bir engel mi var?” sorusunu da yanıtlayan Kandaşoğlu, Van’ın çevresindeki illere de hizmet eden bir il konumunda olduğunu işaret ederek, bölgeye gelen kaynakların doğru kullanılamadığını iddia etti.

Moderatör Güldağ, "İran ile 295 kilometre sınırımız var. Demiryolu ulaşım meselesi ne durumda?" sorusunu ise DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay'a yöneltti.

ERBAY: DEMİRYOLUNUN KESİNTİSİZ OLMASINI TALEP EDİYORUZ

Erbay, kendisine sorulan soruya karşılık; “Biz bölgenin imkan ve imtiyazlarından yeterince istifade edemediğimizden sitem ediyoruz. Lokal sorunlarımız elbet karşılık buluyor. Temel sorunlarımızın karşılık bulmadığını, buna da bir anlam veremediğimizi söylemek istiyoruz.

Lojistik anlamda bizi dünya ile batı ile rekabet haline getirecek demiryolu hattımız, yıllardır bunu söylüyoruz; yerel ve bölgesel kalkınma için lojistik anlamda rekabet edebilmemiz için demiryolunun güney ya da kuzey fark etmez kesintisiz olmasını talep ediyoruz." diye konuştu.

ÖZARAZ KONUŞTU

Toplantıda son olarak Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz konuşma yaptı. Özaraz, "Eğer İran konsolosluğu, akış Van üzerinden olmasına rağmen Erzurum'da ise, burada sorun vardır. Eğer Muş, Bitlis ve birçok alanın idari anlamda yargılanması Van üzerinde yürüyor ve bölge idare mahkemesi Erzurum'da açılıyorsa, Van'a yaklaşım anlamında bir sorun vardır" ifadelerini kullandı.

Düzenlenen "Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları" toplantısı soru cevapla sona erdi.

Haber: Mehmet Salih Giyci - Oktay Dincer