HABERDE İNSAN

Van’da hobi olarak başladığı işi sanata dönüştürdü

Covid-19 pandemisi, birçok insan için zorlu bir döneme sebep oldu. Ancak Vanlı Seyfettin Paycu, bu dönemde başladığı naht sanatıyla kendini geliştirip, yeni bir hobi edinerek bunu da sanata dönüştürdü.

Abone Ol

Wanhaber – Özel

Pandemi döneminde naht sanatına tutunan Vanlı Seyfettin Paycu, hobi olarak başladığı işi bir süre sonra sanata dönüştürdü

Uzun süreli evde kalma döneminde, sabır taşlarından oluşan eserlere odaklandığını anlatan Seyfettin Paycu, naht sanatında ustalık kazandığını söyledi.

Seyfettin Paycu, naht sanatına ilişkin yaptığı açıklamada; “Naht sanatını, özel bir teknikle kıl testeresi kullanılarak minyatür çizimlerin sabır taşları üzerine işlenmesiyle yapıyoruz. Uzun süren bir işlem gerektiren naht sanatına hobi olarak başladıktan sonra zamanla yeteneğimizi geliştirdik ve eserlerimizi sanatseverlerle buluşturmaya başladık” dedi.

ESERLERİNİ FUAR ALANINDA SERGİLEDİ

Seyfettin Paycu, eserlerini 27 Ekim - 5 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen 8’inci Van Yöresel Ürünler ve Hediyelik Fuarı'nda da sergiledi.

Naht sanatına ilişkin de bilgi veren Paycu; “Bu sanat; Anadolu Selçuklu devleti zamanında başlamış olup, Osmanlı döneminde zirve yapmış olan bir sanattır” diye kaydetti.

Paycu, şunları söyledi; “Kendimize ait katkılarımız ve özel tasarımlarımız da oluyor. Ürünler tamamıyla ahşap kesimi olup, kabak ağacı, kayın ağacı, ceviz ağacı, maun ve gürgen tazında her türlü ahşabı kuran ayetine çevirme çabası içerisindeyiz. Biz bu sanata öncelikle hobiyle başladık ve daha sonra sanata dönüştürdük. Naht sanatının diğer bir adı da sabır sanatıdır. Yapılması uzun sürdüğü için böyle deniyor. Bunu yapan kişiye de nahhat deniliyor.”

“TİCARİ KAZANÇ GAYRETİMİZ YOK”

Söz konusu sanatı ticari kazanç amacıyla yapmadığını anlatan Seyfettin Paycu, “Genelde boş zamanlarımızda bunu yapıyoruz. Yani hobi amaçlı, biraz dünyevi hayattan uzaklaşıp kendi iç dünyamıza yönelmek için yoğunlaştık bu sanata. Bu sanatın, psikolojik olarak, ruh dünyası olarak bize çok katkı sağladığını düşünüyoruz ve ahşabı da seven bir insan olarak bu sanatı ileriki zamanlarda daha iyi ve daha güzel bir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Gerekli yerlere bağış da yapıyoruz. Evlerde veya ibadethanelerde insanlar baktığı zaman güzel bir duyguya kaplasın istiyoruz. Ticari bir kazancımız ya da bunun için bir gayretimiz yok” ifadelerini kullandı.

Haber: Oktay Dincer