WanHaber – ÖZEL

Ekonomi Gazetesi ile Daha İyi Yargı Derneği’nin ülke çapında düzenlediği “Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları” toplantı serisinin Van buluşması gerçekleştirildi.

“Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları” toplantısına; DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz, VATSO Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Üyesi Muazzez Çağlar Kesici, Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün, TOBB ETÜ Öğretim Üyesi ve Ekonomi Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Fatih Özatay ve iş insanları katıldı.

KESİCİ: HUKUK HER ALANDA LAZIM

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Üyesi Muazzez Çağlar Kesici, “Hukuk her alanda lazım, herkese lazım ve bu alanların başında ekonomi gelmektedir. Ekonomik refahın bütün topluma eşit, adil ve dengeli yayılması için hukuk ve ekonominin birbirini tamamlaması esastır. Ekonomik sistemin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için ihtiyaçların karşılanmasına bağlı olduğu kadar etkili bir hukuk sisteminin varlığına da bağlıdır.

Ekonomik hayata uygun hukuk kurallarının hazırlanmasının yanında ekonomik alanın işleyişin de hukuk kurallarına da bağlanması temel bir zorunluluktur. Zira hukuki temellere dayanmayan hiçbir ekonomik girişim etkin olamaz, etkin olsa dahi meşru olamaz. Toplumsal yaşamın her alanında olduğu gibi ekonomide de adalet, güven ve istikrar ancak ileri bir hukuk devleti, ileri bir demokrasi ile mümkündür" ifadelerini kullandı. 

"TRB2 BÖLGESİ İÇİN YATIRIMLAR YETERSİZ"

Konuşmasının devamında TRB2 bölgesi için yatırımların yetersiz kaldığını söyleyen Kesici, "Muş, Bitlis, Hakkari ve ilimizi de bünyesinde barındıran TRB 2 bölgesi olarak sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyi açısından Türkiye’nin en geri kalmış bölgesi durumundayız. Türkiye’nin en yoksul illerini kapsayan TRB 2 bölgesinde, gerek özel kesim, gerekse kamusal nitelikli yatırımlar ziyadesi ile eksik kalmaktadır. Bölgeler arası kalkınmışlık farkını azaltmak için  temel unsur yine hukuktur, yine hukukun üstünlüğüdür” diye konuştu.

ERBAY: EKONOMİ İLE HUKUK ARASINDAKİ BAĞI GÜÇLENDİRMEK İÇİN ETKİNLİKLER DÜZENLİYORUZ

Ardından kürsüye çıkarak konuşma gerçekleştiren DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, “DOĞUSİFED 2014 yılından beri bölgede faaliyetlerini sürdürüyor. Doğu - Batı arasında ticari köprülerin kurulması ve güçlendirilmesi amacı ile ortak akıl ve uzlaşı kültürün temelinde evrensel değerler çerçevesi içerisinde ilimizin, bölgemizin ve de ülkemizin büyük fotoğrafında buluşma sebebi ile dijital dönüşüm, yeşil mutabakat, karbon ayak izi, toplumsal dönüşüm konularında yoğun olarak çalışıyoruz.

Kalkınma yolunun Anadolu’dan geçtiği düşüncesi ile yargının bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü ve ileri demokrasiyi, güçlü ekonomiyi ve yüksek refahın olmazsa olmazı olarak görüyoruz. Tabi şeffaflık ve hesap verebilirliği önemsiyoruz. Ekonomi ile hukuk arasındaki bağı güçlendirmek için etkinlikler düzenliyor, fikirler üretiyoruz. Fikirlerimizin neticesini kamuoyu ile paylaşıyoruz. Kamu kurumlarımızla, üniversitemizle, odalarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla her daim iş birliği içerisinde olduk. İnşallah bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Nitekim herkese eşit mesafede olma çabamızın bir sonucu olarak bugün bu salondaki birliktelik bizleri ziyadesi ile memnun etmiştir" şeklinde konuştu. 

"81 İL ARASINDA SON SIRADA YER ALIYORUZ"

Erbay, şunları söyledi, "Bugün dünyada gelişmekte olan ülkemizin, az gelişmiş bir bölgesinde yer alıyor olmanın getirmiş olduğu dezavantajlar olabilir. Belki bugün bir sonucu olarak bölgemizin sosyal, ekonomik, politik, fay hattı üzerinde yer alıyor olmanın dezavantajlarından bahsederken pozitif bakış açımızın bir sonucu olarak işsizlikten, sosyal ekonomik ve gayri milli hasıla payından  81 il arasında en son sırada yer alıyor olmamızdan bölgedeki imkan ve imtiyazlardan yeterince istifade edememekten bahsetmek isterim. Fakat bir tane sınır kapısı olan ve o kapıda da ihtisas kimliği olmayan, karayolu tek geçişi olmayan, İran’la 195 kilometre sınırı olan bir Van olmasına rağmen İran baş konsolosluğu Erzurum’da olan, lojistik anlamda kısıtlanmış bir bölgeden bahsediyoruz.”

Açılış konuşmalarının ardından, Prof. Dr. Fatih Özatay’ın “Ekonomide Bizi Neler Bekliyor?” adlı sunumu ve Mehmet Gün’ün “Ekonomik İstikrar için Daha İyi Yargı” sunumu ile toplantı devam etti.

Akabinde ”Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları” toplantısında Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ moderatörlüğünde, DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, VATSO Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz’ın sunumları ile Van’ın temel sorunları konuşuldu.

“Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları” adlı toplantı soru cevapla sona erdi.

HABER: Mehmet Salih Giyci – Oktay Dincer