WanHaber – ÖZEL

Tarihin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşayan Türkiye, deprem konusunda yeni düzenlemeler yaparken, halkın bilinçlenmesi için de çalışmalar yürütülüyor.

Bir yandan yeni oluşacak afetlerin risk seviyesini azaltma adımları atılırken bir yandan da halkın bilinçlenmesi hedefleniyor.

Deprem uzmanları farklı önerilerde bulunurken, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ( YYÜ) Afet Yönetimi ve Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk’tan, Van’a deprem müzesi önerisi geldi.

Öğrenme ve bilinç kazanma düzeyinin çocuk yaşta daha sağlıklı olduğunu belirten Doç. Dr. Azat Sağlam Selçuk, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Van’da da deprem müzelerinin olması gerektiğine vurgu yaptı.

Deprem bilincinin kazandırılması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, “Japonya’da anaokulundan itibaren çocukların anlayabileceği şekilde afet anlatılmaya başlanıyor. Van’da, deprem döneminden kalan yıkık bir binanın bırakılması lazım, müze olarak. 2011 Van Depreminde 600’ü aşkın kişiyi kaybetmiş, ondan önce 1976 yılında yaklaşık 3 bin 900 kişiyi kaybetmiş bir kent olarak, bir tane yıkık binanın müze olarak bırakılması lazım” ifadelerine yer verdi.

Haber: Fatma Öztürk

Editör: Haber Merkezi