Mevduattaki yıllık oransal artışta Van ilk sırada yer almış.
Yani bankalarda ki vadeli-vadesiz birikimimizde büyük bir artış meydana gelmiş.
Yüzde 55’lik bir mevduat artışı küçümsenecek bir rakam değil.
Depremlerden sonra doğal olarak karamsarlığa bürünen Van iş camiasının ve bireylerin mevduat bazında almış oldukları mesafe umut verici.
Gelinen nokta ve tepkiler gösteriyor ki afet sonrası uygulanan ekonomi politikalarının etkileri pozitif yönde.
İlk depremden bir ay önceki verilere göre 2011 yılının 9. ayında toplam mevduat 1.027,967(bin) TL iken, 2012’nin 9.ayında bu rakam 1.595,809(bin) TL’sine yükselmiş.
Bundan birkaç ay öncesinde VATSO tarafından düzenlenen ve Bankacılık sektörü temsilcileriyle, iş dünyası temsilcilerinin bir araya geldiği panelde Van İktisadiyatı üst başlıklı ve Kuş bakışı Van Ekonomisi alt başlıklı bir sunum yapmıştım.
Derlediğim veriler ekonomik bir iyileşmeye işaret ediyordu. Panele konuşmacı olarak katılan Prof. Mithat Melen, bir katılımcının 30bin TL gibi küçük bir krediyi bile almakta zorlanıyoruz demesi üzerine, depremler sonrasında 30 bin TL’yi küçük bir meblağ olarak değerlendirilmesinin çok önemli olduğunu söylerken gelinen noktayı olumlu bulduğunu vurguluyordu.
Özellikle KOSGEB kredilerine erişimde birçok sorun yaşandı. Bankalar ve fona ihtiyaç duyanlar arasında zaman zaman ciddi krizler baş gösterdi.
Nitekim o günler geride kaldı. Neden sonuç ilişkileri kapsamında mevduat artışına bakmamız gerekirse, muhtemelen en ön sırada KOSGEB kredileri yer alacaktır.
KOSGEB kredilerinin iş dünyası için önemli bir destek olduğunu da bu kredilerin çoğunlukla iş için harcandığını da rahatlıkla söyleyebiliriz.
Mevduattaki bu artış yapılan TOKİ’ler den de çok büyük olmasa da kayda değer bir dilimin il ekonomisine aktarıldığını gösteriyor.
Tüm bu gelişmelerin yanında hafta geçmesin ki, medyada yeni bir iş yerinin açıldığına şahit olmayalım. Bunlar ekonomik dinamizmi takip etmek açısından son derece önemli gelişmeler.
Ancak mevduatın bu denili arttığı bir yerde, özellikle girişimcilik devlet dışı kurumlar tarafından desteklenmeli ve özendirilmeli.
Kısaltmalarının sonu genellikle ..İAD olan iş derneklerinin üyelerinin ve toplumun menfaati için devlete ihtiyaç duymadan girişimcilik, verimlilik ve yatırım konularında çalışmalar yapmasında fayda olacaktır.
MÜSİAD, VASİAD, VANSİAD, VAGİAD vs.. gibi aklıma ilk olarak gelen derneklerin ve dernek şubelerinin bu ekonomik dinamizmi üretim ve katma değer lehine geliştirecek çalışmalara yönelmede geç kalmamalarında fayda var.
Afet sonrasında ki ekonomik performanstaki iyileşmeyi ve mevduattaki artışı olumlu bulsak da, bu mevduattan yerel ekonomiye katma değer kazandırılmaması bizi gelecekte zora sokabilecektir.
Artık sadece devlet politikalarına endekslemiş yerel ekonomik yaklaşımlarla güçlü bir yapıya kavuşulması çok zor. Politikaları eleştirmek ve katkı sunmanın yanında artık yerelden kendi modellerimizi ve ortak başarı öykülerimizi yükseltmemiz gerekiyor.
Gönülleriniz Van Gölünden Daha Mavi Olsun…