Buna göre geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla, Van’ın da aralarında bulunduğu Güney Doğu Anadolu Temiz Hava Merkezi (THM) illerinin hava kalitesinde ortalama yüzde 32 iyileşme görüldü.

Van’ın da aralarında bulunduğu Güney Doğu Anadolu THM’ye bağlı illerde, parçacık madde (PM10) yoğunlaşması, 2023 yılının aynı ayına oranla yüzde 40 azalarak 35 mikrometre olarak ölçüldü. Mart ayında PM10 yoğunlaşmasında bir önceki aya oranla 6 birim iyileşme görüldü.

Van özelinde ise PM10 yoğunlaşması Güney Doğu Anadolu THM ortalamasının üstüne çıkarak Mart ayında 38 mikrometre olarak ölçüldü.

Yine aynı şekilde Güney Doğu Anadolu THM’ye bağlı illerde kükürt dioksit (SO2) yoğunlaşması, 2023 yılının Mart ayına oranla 2024 Mart ayında yüzde 24 azalarak 20 olarak kayıtlara geçti.

Van’ın hava kalitesini etkileyen kükürt dioksit, ana kaynağı yüksek yağlardan oluşan linyit ve kömür gibi madenlerin ısınma veya sanayi bölgelerinde kaynak olarak kullanılmasından açığa çıkıyor. Mart ayında Van’da ölçülen SO2 yani havada asılı bulunan kükürt dioksit maddesi 20 mikrometre olarak ölçüldü.

Bugün itibariyle paylaşılan hava kalitesi değerine göre ise 7 günlük hava kalitesi ortalaması 37,2 birimde kalarak iyi seviyeye ulaştı. Yani, hava kalitesi memnun edici ve hava kirliliği neredeyse hiç risk teşkil etmiyor. Bu verilere göre temiz havayı değerlendirmek isteyen Vanlılar, gönül rahatlığıyla açık havanın keyfini çıkarabilecek.

Kaynak: WanHaber/Zehra Boğatekin Akman