Wanhaber / Haber Merkezi
Van Gölü için hazırlanan kanun teklifine HEDEP Van Milletvekilleri Pervin Buldan, Zülküf Uçar, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Sinan Çiftyürek, Gülderen Varli, Mahmut Dindar ile Bitlis Milletvekilleri Semra Çağlar Gökalp ve Hüseyin Olan imza attı.
Van Gölü ve Havzasının Korunması Hakkında Kanun Teklifi başlığı ile hazırlanan kanun teklifi, 8 milletvekilinin imzası ile TBMM’ye sunuldu.
Sunulan kanun teklifinde Van Gölü için risklere vurgu yapılarak, tedbir alınması istendi.
“VAN GÖLÜ YOK OLMA TEHLİKESİ ALTINDADIR”
TBMM’ye sunulan kanun teklifi gerekçesinde, çeşitli faktörlerden dolayı Van Gölü’nün yok olma tehlikesi altında olduğuna işaret edilirken, “Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün hızla yok olabileceği ifade edilmektedir. Yer yer 1000 metreyi aşan çekilmeyle beraber Van Gölü derinliklerinde bulunan mikrobiyalitlerin ilk defa yüzeye çıkması söz konusu tehlikenin başka bir göstergesidir” denildi.
“Evrensel ve yerel pek çok sebebin yanında gölün ekosistemini bozan en büyük etken olarak ‘kirlilik’ faktörü gösterilmektedir” denilen kanun teklifi gerekçesinde; “Van Gölü’nün kirlenmesinde; ilgisizlik, nüfus artışı, düzensiz yapılaşma, yetersiz kanalizasyon hizmeti, aşırı kömür tüketimi, evsel atıklar gibi etkenler özel sebepleri teşkil etmektedir.
Nitekim Van Gölü kıyısında iki il, dokuz ilçe, 136 köy ve mahallede yaklaşık 1 milyon 200 bin insan yaşamaktadır. Bu yerleşim yerlerinin neredeyse tamamının kanalizasyon ve evsel atıkları doğrudan veya dolaylı olarak göle akıtılmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Kirliliğin bir diğer sebebinin göl havzasındaki yapılaşma olduğuna işaret edilen kanun teklifinde, bu yapılaşmaların göl sahiline en az 150 metre uzaklıkta olması gerektiği kaydedildi.
“ÇÖZÜM, VAN GÖLÜ HAVZASINA İLİŞKİN BİR KANUNLA MÜMKÜNDÜR”
Van Gölü’nün, 3. derece sit alanı niteliğinde Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescil edildiğini belirten milletvekilleri, bunun çözüm olmadığını, çözümün ancak somut çözüm olanakları içeren Van Gölü Havzasına ilişkin bir kanunla mümkün olabileceğine işaret etti.
Van Gölü’nün kirlenmesinin içindeki endemik tür olan İnci Kefali ve havzadaki kuş türleri için de büyük bir risk teşkil edeceği kaydedilen kanun teklifi gerekçesinde, Van Gölü’nün ve havzasında bulunan sazlık ve sulak arazilerin biyolojik yapısı tamamen bozulmadan gerekli tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı.
Gerekçede; “On binlerce yıllık tarihiyle pek çok medeniyete tanıklık etmiş olan Van Gölünün korunması ve iyileştirilmesi kültürel, ekonomik, sosyal ve biyolojik gerekçelerle zorunluluk arz etmektedir” denildi.
Ardından kanun teklifi maddeleri sıralandı.