Van Büyükşehir Belediyesi, envanterinde bulunan araçların bakım, onarım ve tamirini kendi atölyelerinde gerçekleştiriyor. Kamu kaynaklarını daha verimli ve etkin kullanmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal Daire Başkanlığı, yıl boyunca 18 atölyesinde 13 bin 303 tamir, bakım ve onarım işi gerçekleştirdiğini bildirdi.
Edremit ilçesinde bulunan yerleşkede oto elektrik, kaynak, egzoz ve makas, akü şarj, lastik, radyatör, kaporta, hortum pres, döşeme, torna freze, marangoz atölyelerinde iş makineleri, kamyon ve binek araçların bakım-onarımı yapılıyor.
BÜYÜKŞEHİR BÖLGENİN EN BÜYÜK PARÇA YIKAMA MAKİNESİNİ ENVANTERİNE KATTI
Endüstriyel ve otomotiv sektöründe kullanılan, özel olarak formüle edilen temizlik ürünleriyle çalışan parça yıkama makinesi ile Büyükşehir Belediyesi tasarruf sağlıyor. Bölgenin en büyük parça yıkama makinesi ile araçların yakıt, ateşleme, yağlama, soğutma, süspansiyon ve güç aktarma sistemlerinde meydana gelen arızaların kir, toz, çapak ve korozyonlardan arındırılıyor. Makinenin devreye alınması ile parça kayıplarının önüne geçilerek, ekonomi ve zaman tasarrufu sağlanıyor. Ayrıca makine bölgede en büyük sepet çapına ve yandan yükleme özelliğine sahip.
DİAGNOSTİK ARIZA TESPİT CİHAZLARI İLE BÜYÜK TASARRUF
Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl aldığı 4 adet diagnostik arıza tespit cihazıyla 2.5 milyonluk ekonomik tasarruf sağlandığı da kaydedildi. Diagnostik arıza tespit cihazlarıyla araçlarda oluşan hata kodları anında görülerek onarım yöntemi en kısa sürede belirlenerek müdahale ediliyor. Ayrıca araçların, fiziki ömürlerini uzatmak amacıyla atölyelerde düzenli olarak yapılan periyodik, hafif ve ağır bakımların ardından kodlama ve adaptasyon işlemleri kolaylıkla yapılabiliyor.
56 ARAÇ ONARILARAK HİZMETE ALINDI
Bakım Onarım Şube Müdürlüğü ekipleri, kazalara karışan ve kullanılamaz duruma gelen 23 adet otobüsün bakım ve onarımını yaparak tekrar hizmete kazandırdı. Büyükşehir Belediyesine bağlı atölyelerde ve kendi öz kaynakları ile yapılan araçları için 18 Milyon 400 bin TL tasarruf sağlandığı belirtildi. Yine hurdaya ayrılmış olan 26 otobüs ile 7 adet iş makinesinin onarımları da yapılarak yeniden hizmete alındı. Bu araçların hizmete alınmasıyla 22 Milyon 800 bin TL kazanç elde edildiği vurgulandı.
AKARYAKIT OTOMASYON VE BARKOD SİSTEMİ İLE TASARRUF SAĞLANIYOR
Büyükşehir Belediyesi, ‘Mobil Akaryakıt Otomasyon Sistemi’ ile akaryakıtta tasarruf sağlandığını açıkladı. Büyükşehir Belediyesi’nce hayata geçirilen sistem ile birlikte akaryakıt alışverişi daha sağlıklı bir şekilde kayıt altına alındı. Sistem ile aynı zamanda ilçelerde bulunan akaryakıt istasyonlarına anlık olarak erişilebiliyor.
Makine İkmal yerleşkesinde bulunan yedek parça depolarında ise barkod sistemi uygulaması devam ediyor. Belediyeye ait araçlarının bakım, onarım ve tamirinde kullanılan malzemeler, barkod okuyucu sistemi ile giriş ve çıkışları yapılıyor. Bütçe açısından da büyük tasarruf sağlayan barkod sistemi sayesinde depolara giriş-çıkışı yapılan malzemelere de daha rahat bir şekilde ulaşılabiliyor.
TAKİP SİSTEMİYLE 771 ARAÇ ANLIK TAKİP EDİLİYOR
Hizmetlerin daha hızlı ve verimli bir şekilde yapılması amacıyla Büyükşehir Belediyesinin bünyesindeki tüm araçların, ‘araç takip sistemi’ ile takip edildiği aktarıldı. Takip sayesinde 771 aracın 7/24 saat izlenilerek, amaç dışı kullanımının önüne geçildiği belirtildi.