Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Tunç'a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 'yüzde 50 art 1' kuralının kaldırılabileceği yönündeki sözleri soruldu.

Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya dönüşü konuyla ilgili, "(50+1 şartının değişmesi) İsabetli olur. Çoğunluğu alanın seçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz, yanlış yollara sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa." ifadelerini kullanmıştı.

Sistemden dönüş yok: Hepsi konuşup tartışılabilir

Adalet Bakanı Tunç da 50+1 ile ilgili açıklamasında, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden dönüş olmayacağını belirtti.

Sözlerine devam eden Tunç, sürecin Meclis'in takdirinde olduğunu dile getirdi.

"Sürekli bir gelişim, değişim reformlarla 21 yıldan bu yana milletimizin huzurunda olduk." diyen Bakan Tunç, "Cumhurbaşkanımızın özellikle eleştiriler karşısında ifade ettiği 50+1 meselesi tabii ki Meclisimizin takdirindedir. Bu yeni anayasa hedefi doğrultusunda bunların hepsi konuşulup tartışılabilir. Meclis'te bunlar mutabakat çerçevesinde olabilecek hususlar. Yeni anayasa yazılırken değiştirilemez olanlardan sonrakiler oturulup tartışılabilir." şeklinde konuştu.

Ogün Samast soruldu: Son iddianamenin süreciyle ilgili bilinmeyen bazı hususlar var

Bakan Tunç, daha sonra Hrant Dink'in katili Ogün Samast hakkında hazırlanan yeni iddianame ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tunç, "Bu konular yargısal süreçlerle ilgili. Son iddianamenin süreciyle ilgili bilinmeyen bazı hususlar var. Azmettirenlerle, tetikçi örgüt kapsamında cezaları verilmişti. 2016'da bu cinayetin FETÖ'nün amaçları için işlenip işlenmediğiyle ilgili yeni bir soruşturma başlatıldı. Hükümle beraber tanıkla ilgili çocuk mahkemesine suç duyurusunda bulunuldu. Tetikçi ile ilgili iddianame düzenlendi. Durum bundan ibaret. Soruşturma bu şekilde sürüyor." ifadelerine yer verdi.

Bir gazetecinin ise "İddianamenin zaman aşımına uğrayacak mı?" sorusunu cevaplayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Tüm bunların değerlendirmesini yapacak olan mahkemelerimizdir, yargı makamlarıdır. Hep beraber bunun neticesini bekleyeceğiz" yanıtını verdi.

50+1 seçim modeli nedir?

50+1, geçerli oyların yüzde 50'sinden 1 oy fazlası anlamına geliyor. 50+1 seçim modeli, 21 Ekim 2007 tarihindeki referandumla kabul edilen cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi yöntemi ile birlikte uygulanmaya başlandı.

50+1 seçim modeline göre genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan, yani yüzde 50'den en az 1 oy fazlasını elde eden aday cumhurbaşkanı seçiliyor.

İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, ikinci tur oylama yapılıyor. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılıyor ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçiliyor.

Kaynak: Ensonhaber