WanHaber- ÖZEL

Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Van’da yağış ve tarıma ilişkin Wanhaber’e açıklamalarda bulundu.
Ülkemizde yaz aylarında yaşanan kuraklıklar küresel iklim değişikliğinin habercisi olurken, bilim insanlarını da kaygılandırıyor.

Yağış ve su konusuna değinerek Van’da tarımın gidişatı hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, “Tarımdan öte asıl uzmanlık alanım, yağış ve su konusuna değinmek istiyorum. Bu bölgede tarım sulamaya bağlı değil, genelde yağan yağışın formuna göre verim bekleniyor.

Bahar aylarında bir yer yağış alıyorsa o yıl buğdayın, arpanın ya da burada yetişen yem bitkileri, bu yağışa bağlı verim veriyor. Dolayısıyla bu yıl havza açısından verimli bir yıl oldu, fakat bu yıl yağmurun fazlaca düşmesi gelecek yıllarda da böyle olacağı anlamına gelmez” dedi.

Prof. Alaeddinoğlu, “Önümüzdeki yıllarda hiç yağmur düşmeme durumu da söz konusu olabilir. Bu yıl yağış rekoltesi iyi olabilir çünkü bahar aylarında düşen yağış katkı sundu. Bizim havzada temel sorunumuz ısınmaya bağlı olarak yaşanan buharlaşmaydı.

Örneğin yaz aylarında biz göl seviyesinde bir iyileşme görmüştük, su konusunda da sorunumuz yoktu. Bunun sebebi düşen yağışın fazla olması değildi, kapalı gün sayısı fazlaydı ve bu sayede buharlaşma gerçekleşmedi” ifadelerine yer verdi.
Tarımda ilerleyen yıllarda yağış durumuna bağlı olarak verimin azalabileceğini aktaran Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, çözüm odaklı önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Haber: Fatma Öztürk – Mehmet Salih Giyci

Editör: Haber Merkezi