3’üncüsü düzenlenen Faqiye Teyran festivalini yerinde izlemek için Bahçesaray’daydım. Festivalde karşılaştığım AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ü önce konuşmasından dolayı tebrik ettim (Simurg efsanesinden örnekler vererek Kürt meselesinin nasıl çözülebileceğini anlattı) ardından konuşmak için vaktinin olup olmadığını sordum. Çünkü Kayatürk Fransa’ya gitmek için hazırlanıyordu. Neyse ki azda olsa vakti vardı. Telefonlarını en yakınındakine vererek “Sizi dinliyorum” dedi.
Kısa bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan gezisine katıldığını hatırlattım.
Kayatürk bu hatırlatmadan sonra anlatmaya başladı: Gezi oldukça verimli geçti. Pakistan’ın yanı sıra Van’ı da konuştuk. Başbakan Van’da neler olup bittiğini çok iyi biliyor. Yapılanlar başbakana günü gününe aktarılıyor. Başbakan Van’ı çok önemsiyor, Van’ın geleceğini parlak görüyor. Teşvik paketinin sadece Van değil, tüm bölge illeri için fırsat olduğunu düşünüyor. Tekstilkentin Van için önemli bir yatırım olacağına ve binlerce kişinin bu işten ekmek yiyeceğine inanıyor. Bizlerden yapılan bu işlerin yakinen takipçisi olmamızı istiyor. Erdoğan Van’la ilgili çok büyük düşünüyor. İnşallah bunun emarelerini de yakın zaman da göreceğiz.
-12 Haziran seçimlerinin üzerinden 1 yıl geçti. Van için hazırladığınız 2023 Van Vizyonu adlı seçim beyannameniz vardı. O beyannameye bakma ihtiyacı hissediyor musunuz?
Kayatürk bu soruya karşılık tablet bilgisayarını açtı. Vaat edilenler arasında yapılanlar ve yapılacakları göstererek evet sözlerimizin arkasındayız dedi ve devam etti:
Bakın 15 maddelik bir paketle yola çıkmıştık. Pakette yer alanlardan; büyükşehir, tekstil kent, YYÜ’ye yeni fakülteler, TOKİ evleri, sağlık kampüsü, yeni deniz araçları, fuar ve kongre merkezi… Bunlar inşallah kısa sürede tamamlanacak işler. Önemli maddelerden biri de Van – Şırnak Karayolu idi. inşaatına başlandı. Yolun 2015’te bitirilmesi için çalışıyoruz. Diğerleri ise daha uzun vadede yapılacaklar.
-Diğerleri dediniz?
Kuzey Vangölü Demiryolu projesi, yeni havaalanı, Güzeldere Tüneli. Bu tünelin projesi yakın zamanda hazır olacak. Her yıl bu projelere 2- 3 ciddi proje daha eklenecek. Çünkü Van’ın 2023 hedeflerinin tutması için aralıksız proje üretmemiz gerekiyor.
-Peki çılgın proje olarak adlandırılan Nevruz Efsaneler Ülkesi projenize ne oldu?
Depremden önce yatırımcı kuruluş temsilcileriyle bir araya geldik. Bu projenin neden Van’da olması gerektiğini anlattım. Onlarda endişelerini dile getirdiler. Bizden sonra Ankara, Antalya gibi iller de bu projeyi tartıştılar. Mesele biraz da vizyon meselesi. Sonuçta biz bir vizyon koyduk ortaya. Bunun olmaması için hiçbir neden yok. Yeter ki endişeler ortadan kalksın, bu işe inanılsın.
-Bunu biraz açar mısınız?
Bakın benin ömrümün neredeyse yarısı yurtdışında geçti. İnanın kuş uçmaz kervan geçmez diyebileceğimiz yerlerde o kadar harika projeler uygulanmış ki şaşırmamak elde değil. Önce şaşırıyorsunuz sonra hayranlığınızı dile getiriyorsunuz. Bu proje zaten bir anda olacak bitecek bir proje değil. Adımadım ilerlenecek bir proje.
-Nasıl başlanırdı mesela?
Örneğin uzay evleri… ABD ve Fransa gibi ülkelerin şehirlerinde çok yaygın. ABD’de 500’e yakın. Bu rakam Fransa ve Almanya’da 100’ü geçiyor. Mesela bir uzay eviyle başlanabilir. Van’a her geldiğimde keşke bu şehirde de bir uzay evi olsa diye hayıflanıyorum. Bunu Eskişehir başardı. Bir miktar Sabancı gurubunun da desteğiyle uzay evi yaptılar. Takip ettiğim kadarıyla her gün yüzler bu uzay evini ziyaret ediyor. Çevre illerden uzay evi için otobüsler kaldırılıyor. Eskişehir’deki uzay evi projesi yaklaşık 6 milyon TL’ye mal oldu. Önce böyle bir şey yaparsınız sonra bu projenin etrafına her yıl bir – iki ilgi çekecek proje eklersiniz, bu iş öyle ivme kazanır ki, artık önünde isteseniz de duramazsınız.Gel zaman git zaman birde bakmışsınız dev bir eser çıkmış ortaya. Bunlar olmayacak şeyler değil.
-Peki Van’da tutar mı bu iş?
Neden tutmasın. Uzun bir aradan sonra yurtdışından dönünce Van’a geldim. Arkadaşlar beni gezdirirken belediye garajının önündeki yoldan geçiyorduk. Orada aracı durdurmalarını istedim. Burası ne diye sordum. Dediler belediye garajı. “Burada çok güzel bir AVM ve otel projesi uygulanır” dedim. “Yok ya daha neler” deyip cümlemi bitirmeme dahi izin vermediler. O zaman dışarıdan kimi getirseydiniz inanın söylediklerimin aynısını söylerdi. Çünkü görünen köy kılavuz istemez.
-Sonra ne oldu?
Aradan bir süre geçti projemi hazırlayıp dönemin belediye başkanı Burhan Bey’e (Yenigün) sundum. Belediye meclisi itiraz edince nasip değilmiş dedim. Ama buranın bir gün birileri tarafından keşfedileceğine de söyledim. Ve dediğimiz gibi de oldu. Aradan 3 yıl geçtikten sonra Global Holding o alana AVM ve otel yapmak için belediyeyle el sıkıştı.
-Ama olmadı
Van Belediyesi’nin yerinde olsam orayı hemen boşaltır, alan kişiye devrederim. O proje en az 5 – 6 mahallenin yaşam kalitesini değiştirir. Van’a yatırım yapmak isteyen birçok insanı cesaretlendirir. Vana müthiş katma değer katar. Orada düşünülen AVM ve otel projesi uygulansın, Van’da çok şey değişecek.
-Ne gibi mesela
En basitinden İranlı alışveriş için Antalya, Konya, Bursa, İstanbul dışında Van’da da kalacak. Bugün Van’a gelen İranlı havayoluyla bu illere, karayoluyla Erzurum, Malatya, Elazığ ve Diyarbakır’a gidiyor. Van’da alışveriş yapmıyor. Çünkü Van’da onları tatmin edecek bir AVM yok. Yani bir İranlı’nın alışveriş için Van’da 3-4 gün geçirmesi kimin zararına olur.
-Sohbet uzadı yolcusunuz aynı zamanda
Şunu söyleyeyim hepimizin bir zihniyet değişimine ihtiyacı var. Bu zihniyet değişimini yaparsak eğer Van Nevruz Efsaneler Ülkesi projesinden de büyük projelere ev sahipliği yapar. Bunu bizler yapamasakta birileri gelir yine yapar. Yeter ki yatırımcının önünü açacak çalışmalar içerisinde olalım. İnsanlara gölge etmeyelim. Bizzat yaşayarak gördüm. Erbil’in Süleymaniye’nin 10 yıl içinde nasıl değiştiğini. Bu iki şehirden örnekler vererek derdimi anlatacaktım ama bunu da istersen başka bir zamana bırakalım.