Cumhuriyet Döneminde Nasıl Yönetildik
Cumhuriyetimizin kuruluşundan 1950’ye kadar çok kötü yönetildiği, bugün ise fevkalade idare edildiği Başbakan tarafından sıkça dile getirilmektedir.
Acaba Başbakan gerçekleri mi söylüyor.
Ülkemizdeki gelişmeyi doğru anlamak için izlenmesi gereken yöntem diğer ülkelerle mukayese etmektir.
Bu mukayeseyi rakamlara bakarak yapmaya çalışalım.
1950 yılında Türkiye’nin kişi başına milli geliri 200 $ iken Japonya’nın ki sadece 133 $’dı. 1958 yılında Türkiye’de milli gelir 481 $’a ulaştığında, G.Kore’de 100 $, Tayvan 108 $, Singapur ise 437 $’dı.
Peki; bugün yaşandığımız söylene ekonomik mucize sonucu Türkiye ve yukarı da ki ülkelerin geldiği durum nedir:
Öncelikle yukarıda saydığımız ülkelerin 2011 yılına ait kişi başına milli gelir ramlarına bakalım. Türkiye 10.576 $, Japonya 45.774 $, G.Kore23.749 $, Tayvan 21.592 $, Singapur’da 50.714$’a çıkmıştır.
Bu rakamlar Türkiye’nin son 60 yılda iyi yönetilmediğini göstermektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarına atıf yaparken bu rakamları bilmek gerekir.
Türkiye Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)’yi 1961 yılında kuran 20 ülkeden biridir. Bu teşkilata girmek için her şeyden önce Dünyanın ilk 20 ekonomisinden biri olmak gerekir.
Demek ki Türkiye 1960’a kadar da Dünyanın önemli ekonomilerinden biriymiş. Gerçekleri çarpıtmada açık ara lider olan başbakanın iddia ettiği gibi dünyanın 17. Ekonomisi olmamız pek de yeni bir şey değilmiş.
Yine bu dönemde Ekonomik mucizenin yanında özgürlükler ve yaşam standartlar açısından da “İleri Demokrasi” Ülkesi olduk deniliyor. Acaba uluslar arası göstergeler bu iddiaya ne diyor:
2010 yılı Dünya Özgürlük Raporuna göre maalesef Ülkemiz “kısmen özgür” ülkeler kategorisinde yer almaktadır.
Basın özgürlü açısından üç ülkeyle birlikte 101. Sıradayız. Hemen üzülmeyin Arnavutluğun önündeyiz (Freedom House,2009).
İnsani gelişmişlik açısından Peru’dan sonra 79. Sırada yer alıyoruz. Bizden sonra Ekvator var (UNDP, İnsani Gelişin İndeksi, 2009).
Çevre performansına baktığımızda İran’dan iyi Ermenistan’dan kötüyüz. 77. Sırada yer alıyoruz (Çevre İndeksi, 2010).
Eğitim durumumuz ise pek içler açıcı değil. Dünya ülkeleri arasında Sudi Arabistan’dan sonra yer alıyoruz. Sıramız ise; 109 (UNDP, Eğitim İndeksi, 2009)
Yukarıda yer alan veriler Ülkemizin pek de iyi yönetildiğini göstermemektedir. 1950’den sonra birçok ülke bizi gerek ekonomik gerekse de diğer sosyal göstergeler açısından geride bırakmıştır.
Bu başarısızlığın baş sorumlusu Ülkeyi yöneten siyasi liderlerdir. En büyük payda hiç şüphesiz ülkeyi 10 yıldır kesintisiz, siyasi istikrar içinde yöneten AKP’nindir.
Geçmişi Kötüleyerek bu günkü başarısızlıklar gizlenemez. Bu tabloya son 10 yılda yapılan özelleştirme gelirleri ve dış borçların katlanmasını da kattığımızda vahametin boyutlarının ifadesini siz değerli okuyucularımın bırakıyorum.
Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.