'Halk bayram için senede bir kurban keser

Ben her an, her saat senin kurbanınım !'

[ Fuzuli ]

Belki biraz cennet vatanımdan uzakta olmam sebebiyle beni bir kez daha üzerinde düşündürdü kurban bayramının mana derinliğini.. 

Ve aklıma ilk gelen Kurbanın olam!", "Kurban olayım sana" ifadelerinin çok eski geçmişe dayalı olarak Anadolu'da hem rica ve yalvarma, hem teşekkür hem de takdir etme ve hayran olma anlamlarında kullanılması oldu.  Belki de bu kelimenin çok kullanılması sebebiyle manası yitti-gitti ve belki de bu yüzden Kurban Bayramının manasını idrak etmeden, üzerine çok düşünmeden kutluyoruz.

Nedir Kurban?

Kurbanlık kurbiyet, Allah’a yakın olmak manasına gelir yani ‘’ Ya Rabbi! Senin yolunda, senin rızanı kazanmak uğruna maldan-mülkten, sevdiklerimden ve hatta canımdan geçmeye hazırım. ‘’ diyebilmektir.

Neye aşırı tutkunsak onu kurban etmemiz lazım gelir. 

‘Allah’ım ben kendi nefsimin arzu ve isteklerini senin huzurunda kurban ediyorum’ diyerek kurbanı şehit etmek gerekir. Fakat unutulmaması gereken en önemli ritüel, Allah’ın emrettiği gibi hayvanlara eziyet etmeden, acı çektirmeden hatta hiç hissettirmeden tek seferde kesilmeli. Çünkü hayvana kötü muamele eden direkt Allah’a kötü muamele etmiş olur.

Allah'ın bizim kurban kesmemize ihtiyacı yok. Ancak Allah, kurban kesme emriyle kullarını imtihan eder. Onların takvalarını, ilâhî emre itaatteki titizliklerini, Allah'a yakınlık derecelerini ölçmektedir.

"Onların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır; fakat O'na sadece sizin takvanız ulaşır. ‘’ [El-Hacc, 22/37] ayeti bu konu da beni hep derinden etkilemiştir.

Yani Hz. İbrahim’in oğlunu değil nefsini kurban ettiği, oğluna olan aşırı sevgisini kesmeye çalıştığı hale biz Kurban Bayramı diyoruz.

Fakat bana göre sevgiliye yaklaşmak devamlılık gerektirir. Kendinden vazgeçip âşıklık iddiasında bulunabilmek ve âşk yolunda ilerleyebilmek için  nefes başına bin defa kurban olmanın idrakinde olmak  gerekir.

Aynı Büyük üstat Yunus Emre’nin dediği gibi;

“Hakk yolunda canımı kurban eylerem;

Çünkü bu can kurban sana, Ben koç kurbanı neylerem. ”

Nefisi kurban ederek, vuslat yollarını temizlediğimiz, canlanıp, arınarak yeniden dirildiğimiz hayırlı bayramlar dilerim.

Polonya – Kraków’dan saygı ve hürmetlerimle..

Ş.Buse OLGUNÇELİK – Ekim 2012