Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı Aksa Tufanı adıyla İsrail'e yönelik başlattığı operasyonun ardından İsrail'in Gazze'ye saldırıları 22. gününde de devam ediyor.

Son olarak İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde faaliyet gösteren güçlerinin görüntülerini yayınladı.

Orta Doğu’da yaşanan bu gerilimin piyasaları da etkilemeye devam ediyor. Özellikle altın fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor.

Altının ons fiyatı, İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyinde Hamas'ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugaylarına ait 150 yer altı hedefin savaş uçaklarıyla bombalandığı iddiası üzerine güç kazandı.

Altının ons fiyatı şu sıralarda 2 bin doların üzerinde işlem görüyor.

GRAM ALTIN NE KADAR?

Altının gramı bugün bin 821 liradan geri alınırken aynı dakikalarda satış fiyatı ise bin 822 lirada bulunuyor.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR, KAÇ TL?

Çeyrek altın 28 Ekim 2023 Cumartesi günü 3 bin 5 liradan geri alınırken, hafta sonu satış fiyatı ise 3 bin 66 lirada konumlanmış durumda.

CUMHURİYET ALTINI KAÇ LİRA?

Yüksek miktarda alım yapanların tercihlerinden olan cumhuriyet altını ise bugün 12 bin 185 liradan geri alınırken, 12 bin 369 liradan da satışa sunuluyor. 

MERKEZ'DEN TL İÇİN BİR ADIM DAHA GELDİ

Merkez Bankası politika faizini beklentiler dahilinde 500 baz puan artırarak yüzde 35'e çıkarttı ve sıkılaştırmanın kademeli olarak güçlendirileceği mesajını yineledi. Başkan Hafize Gaye Erkan döneminde Merkez Bankası politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 35'e çıkarttı.

Analistler, faiz artırımının Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına almaya kararlı olduğunu gösteren bir artırım olduğunu söylüyor.

Para Politikası Kurulu, dezenflasyonun tesis ve enflasyon beklentilerinin çıpalanması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiğini açıkladı.

Enflasyonun öngörülenin üzerinde gerçekleştiğini söyleyen kurul, yurt içi talepteki güçlü seyirin enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğunu belirtti.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışma kaynaklı jeopolitik risklerden ötürü yükselen petrol fiyatlarının da enflasyon riski oluşturduğu vurgulandı.

Kurul, TL mevduat payının artırılması konusunda adımların atılmaya devam edeceğini vurguladı.

Merkez Bankası TL ile ilgili kararı bu gece Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile attı. TCMB, firmaların krediye erişimi ve ihracat kredilerine erişimi kolaylaştırmak adına bir adım daha attı. Buna göre, bankalarca kullandırılan krediler için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması ve fatura karşılığı kredi uygulaması sonlandırıldı. 

Daha önce fatura karşılığı kredi kullandırma muafiyeti 250 bin TL olarak uygulanıyordu. Artık bu aranmayacak. Ticari kredilerde ise referans oranının 1.8 katının üzerinde uygulanan faize göre menkul kıymet uygulaması da kalktı.

TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için daha önce aylık yüzde 2'den yüzde 2,5'e yükseltilen TL payı artış hedefi, aylık yüzde 3,5'e çıkarıldı.

Sadeleşme adımları kapsamında kur korumalı hesapların yenilenmesi veya TL'ye geçişine ilişkin menkul kıymet tesisi uygulaması sonlandırılarak döviz dönüşümlü kur korumalı hesapların kademeli azaltılması hedefi, komisyon uygulamasında daha etkin bir şekilde yönetilecek. Ayrıca, TL'ye geçişin belirlenen hedeften yüksek olması durumunda, aşan kısım yenileme hedefine sayılacak.

Son bankacılık verileri mevduatların yüzde 59'unun TL cinsinden tutulduğunu gösteriyor.

Sadeleşme adımlarının ardından konuya ilişkin açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Daha iyi işleyen bir piyasa ekonomisi için önemli sadeleşme adımları. Amaç krediye erişimi kolaylaştırmak ve TL’ye geçişi özendirmek." dedi.

Merkez Bankası, yılın son enflasyon raporunu önümüzdeki hafta perşembe günü yayımlayacak. Hafize Gaye Erkan gazetecilerin sorularını yanıtlayacak. Merkez Bankası'nın enflasyon görünümünde güncellemeler yapması bekleniyor. Merkez Bankası'nın 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 33 düzeyinde bulunuyor.

kaynak:haber7