Wanhaber / Haber Bülteni

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öncülüğünde Yakın Doğu Üniversitesi, Tahran Sanat Üniversitesi, İran Sanat Akademisi’nin iş birliği ile Van YYÜ Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından Türkiye’de bu alanda gerçekleştirilen ilk sempozyum olma özelliğini taşıyan ve Van Büyükşehir Belediyesi ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın desteklediği “1. Uluslararası Ortadoğu Sinemaları Sempozyumu” büyük bir organizasyonla başladı.

Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde alanında ilk olma özelliği taşıyan sempozyum ‘Anlatı’ temasını Ortadoğu Sineması çerçevesinde bilimsel ve sanatsal tartışmaya açıyor. Ulusal ve uluslararası çok sayıda davetlinin katıldığı sempozyumda Medya ve İletişim Araştırma ve Uygulama Merkezi dönüşüm video gösterimi yapıldıktan sonra açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli kürsüye çıktı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Filistin’de yaşanan ve Uluslararası hukuk ilkelerinin açık ihlali söz konusu olan tüm saldırıların, şiddet eylemlerinin derhal durdurulması çağrısında bulunduklarını bir kez daha yenileyerek Türkiye tarafından, bölgede kalıcı bir barışın tesisi amacıyla yapılan diplomatik girişimleri desteklediklerini ve bu bağlamda, akademik camia olarak üzerlerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarını ifade etti.

Sinemanın öncelikli olarak bir medeniyet meselesi olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, diğer sanat türleri gibi, düşünce yolculukları gibi, bilimsel keşifler gibi, ancak bir medeniyetin içinden yapılan, hem o medeniyetin varlığını idame ettiren, hem de türlü sorunlarını tartışmaya açan, o medeniyet varlığının ve varoluşunun hem ifadesi, hem de ifade edicisi olduğunu dile getirdi.

Rektör Şevli, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Bugün gerçekleştirmekte olduğumuz I. Uluslararası Ortadoğu Sinemaları Sempozyumu ile bölgesel sinemanın zenginliklerini anlamak, paylaşmak ve bu alandaki yenilikleri tartışmak için bizlere değerli bir platform sağlamaktadır. Bu sempozyum, sadece sinema alanında değil, aynı zamanda sinemanın etkilediği diğer disiplinlerde de bir tartışma platformu olmayı amaçlamaktadır. Sinema, toplumlar arasında köprüler kurmakta, farklı bakış açılarını anlamamıza yardımcı olmakta ve insanların duygularını, düşüncelerini ve hayallerini ifade etmelerine olanak tanımaktadır. Sinema, sadece bir eğlence aracı değil, aynı zamanda toplumsal dinamikleri, toplumların tarihi ve kültürünü anlama ve yorumlama biçimimizdir. Bu nedenle, bu etkinlikte sinemanın derinliklerine inerek, Ortadoğu’nun geçmişinden günümüze uzanan hikâyelerini keşfetmeyi amaçlıyoruz.”

Ortadoğu sinema dünyasının çeşitliliğini ve özelliklerini anlamak, kültürel değerleri ve farklılıkları kutlamak, barış ve anlayışı teşvik etmek adına bu sempozyumu gerçekleştirdiklerinin altını çizen Rektör Şevli; “Burada, sinemanın toplumları bir araya getirme ve ortak bir anlam oluşturma gücünü değerlendirme potansiyelini vurgulamak ve bu potansiyeli değerlendirmek istiyoruz. Bu kapsamda ünlü yönetmenlerden Semih Kaplanoğlu, Derviş Zaim, Reza Mirkarimi ve Hady Zaccak gibi isimlerin değerli katılımları ile gerçekleşecek sempozyumun kapanışında, Reza Mirkarimi'nin son filmi olan "Gece Muhafızı" dünya prömiyerini yapacaktır. Bu filmin, Orta Doğu Sinemaları'nın gücünü ve zenginliğini bir kez daha seyirciyle buluşturarak izleyicileri büyüleyeceğine inanıyorum. Verimli bir sempozyum olması dileklerimle, hepinizi saygı ve hürmetle selamlıyorum.” Şeklinde konuştu.

Sempozyum düzenleme kurulu başkanı ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Baş ise yaptığı konuşmada, insanlığın doğuşuna, çağ değişimlerine, farklı inanç sistemlerine ve pek çok kültürel oluşuma ev sahipliği yapan kadim Ortadoğu’nun dört gün boyunca devam edecek etkinliklerinin odak noktası oluşturduğunu ifade etti.

İlkini düzenledikleri “1. Uluslararası Ortadoğu Sinemaları Sempozyumu” kapsamında Türk, Kürt, İran, Afgan, Filistin, Lübnan sinemalarında ne türden anlatılar ortaya konulduğunu bizzat işin mutfağında yer alan yönetmenlerden ve farklı üniversitelerden katılım sağlayan alanın uzmanı akademisyenlerden dinleme ayrıcalığına sahip olacaklarını, böylece konuyu farklı yönleriyle tartışma fırsatı bulacaklarını söyledi.

Davetli konuşmacılardan yönetmen, senarist ve yapımcı Semih Kaplanoğlu’nun özgeçmişinin okunmasının ardından Doç. Dr. Nergiz Karadaş Toktaş moderatörlüğünde Semih Kaplanoğlu’yla soru cevap şeklinde bir oturum gerçekleştirildi.

Ulusal ve uluslararası çok sayıda bildirinin sunumuyla Ortadoğu sinemaları farklı bir perspektifle ele alınıp sinema sanatı yönüyle değerlendirilerek akademik birer birikim oluşturması hedeflenen sempozyum yüz yüze ve online olarak 20-23 Ekim tarihleri arasında devam edecek.

Sempozyumun son oturumu olan 23 Ekim Pazartesi günü İranlı senarist, film yönetmeni Rıza Mirkerimi’nin son filmi olan “Gece Bekçisi”nin dünya prömiyeri ile sempozyumun kapanışı gerçekleştirilecek.

Açılış programına Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, eşi Duygu Şevli, Rektör Yardımcılarından Prof. Dr. Şenay Baydaş, Prof. Dr. Murat Kayri, Daka Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, yönetmen, senarist ve yapımcı Semih Kaplanoğlu, İranlı senarist, film yönetmeni Rıza Mirkerimi, Lübnanlı yönetmen Hady Zaccak, dekanlar, akademisyenler, öğrenciler katıldı.