GENEL

Abdulkadir Uraloğlu: Çağrı cihazları özelinde Türkiye'de risk yok

Çağrı cihazları özelinde Türkiye'de risk olmadığını söyleyen Abdulkadir Uraloğlu, bu tarz cihazların ülkemizde kullanılmadığına da dikkati çekti.

Abone Ol

Gazze'de 41 binden fazla masumu öldüren İsrail, savaşı geniş bir alana yaymak istiyor.

İsrail, bu kapsamda da Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarını patlattı ve binlerce kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Yaşanan bu olayı tüm dünya konuşurken, çağrı cihazının kullanıldığı ülkeler ise alarma geçti.

AA Editör Masası'na konuk olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise Türkiye'de böyle bir riskin olmadığını söyledi.

"TÜRKİYE'DE ÇAĞRI CİHAZLARI KULLANILMIYOR"

Bakan Uraloğlu, Lübnan’daki Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarına müdahale edilip patlatılmasına ilişkin, "Türkiye'de çağrı cihazları neredeyse hiç kullanılmıyor. Çağrı cihazları özelinde Türkiye'de bir risk olmadığını net olarak söyleyebilirim." diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, saldırıya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

İki türlü senaryo olabileceği üzerinde duruyor arkadaşlarımız; biri , İsrail bunların değişim yenileme sürecinde istedikleri gibi donattıkları bir patlayıcı yerleştirme ihtimalini de katarak söylüyorum, bu cihazları satın aldırıldığı şekilde aynı anda çok kısa aralıklarla patlatılabildiği, ikinci ihtimal bazı sinyallerle bataryaların kısa devreyle ısıtılması sonucu patlatılması. Buralarda ölümcül sonuç, önemli yaralanma olmadı onun için ilk söylediğimiz ihtimal biraz daha güçlü duruyor.

"400'ÜN ÜZERİNDE SALDIRIYI ÖNLÜYORUZ"

Bakan Uraloğlu, açıklamasının devamında ise "Biz her gün siber güvenlik anlamında 400'ün üzerinde saldırıyı önlüyoruz. Siber güvenlik noktasında ilk 10 ülke arasındayız." dedi.

Siber saldırıların önlenmesi konusunda konuşmasının devamında ise Bakan Uraloğlu, "Alınacak ve alınması gereken tedbirler çok. Ülkemizi ne kadar milli yerlileştirirsek kendimizi o kadar güvende hissederiz. Endişe etmemiz gereken bir durum yok ama mutlaka yapmamız gereken çok şey var." ifadelerini kullandı.

KİŞİSEL VERİLER ÇALINDI MI?

Bakan Uraloğlu, kişisel verilerin çalındığına yönelik iddialara ilişkin "Bugünün Türkiye'sinde böyle bir sızıntı yok, sızıntı riski de yok. Böyle bir sızıntı güncel olarak söz konusu değildir." dedi.

INSTAGRAM'A GETİRİLEN ERİŞİM ENGELİ

Instagram'a geçtiğimiz aylarda getirilen erişim engeli sorulan Uraloğlu, "Platformlar Türkiye'nin kararlı olduğunu biliyor. Gerektiği zaman her türlü yaptırımı yapabilir olduğumuzu ortaya koyduk." diye konuştu.

ANKARA-İZMİR HIZLI TREN PROJESİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-İzmir hızlı tren projesiyle ilgili ise "2027'nin başlarında İzmir'i bitirmiş olacağız, hedefimiz bu. Ankara'dan İzmir'e 3,5 saatte gidilecek." ifadesini kullandı.

"İSTANBUL İLE ANKARA ARASINDA HEM BİR OTOYOL HEM DE YENİ BİR HIZLI TREN HATTI İNŞA EDELİM İSTİYORUZ"

Bakan Uraloğlu, İstanbul ile Ankara arasında hem bir otoyol hem de yeni bir hızlı tren hattı inşa etmek istediklerini de söyledi.

Uraloğlu, "Saatte 350 kilometre hızla giden Ankara-İstanbul Süper Hızlı Treni Projesi'nde çalışmalar başladı, 2034 gibi bitirebiliriz. 80 dakikada İstanbul'a gidebileceğiz." dedi.